De Zwitsers zijn erg op de regels. Dat merken we elke keer weer. Regels zijn handig. Fijn als men er zich aanhoudt, en anders is er wel een goede buur die je eraan helpt herinneren.
De politie is hier strikt. Ook zij wijzen je erop als je je niet aan de regels houdt. Ze zijn vriendelijk, maar strikt. Waar je in Nederland door een politie agent op de vingers wordt getikt en er met een waarschuwing vanaf komt, krijg je hier een lesje welk artikel je overtreedt. En ja, hier mag je meteen je portemonnee trekken. Een waarschuwing geven, daar doen ze hier niet aan.
Via sociale media leer je veel wat wel en niet mag. En vaak wordt ook nog gedeeld wat het kost als je iets doet wat niet mag. Vooral met fietsen, moet je hier toch eerst wel even nadenken. Hier volgen enkele voorbeelden die op Facebook tot hilarische reacties leiden, maar dat je toch ook denkt; oeps echt? toch maar even op letten.
Kijk eens: zonder handen! Niet doen hier als je fiets. Vandaag las ik dat het je 60 CHF kost.
Spring maar achterop bij, achterop mijn fiets: ook niet aan te raden....20 CHF, en dan heb ik het niet over de kinderen, die horen, net zoals in Nederland, in fietsstoeltje te zitten. Nee, ook volwassenen mogen hier niet achterop de fiets.
Gezellig naast elkaar rijden heeft ook een prijskaartje, dus rij liever achter elkaar.
Nu rijdt (bijna) iedereen met een fietshelm op, ik ook, alleen om al het goede voorbeeld aan 't kind te geven. Ja, want als ik die niet draag, hoe kan ik hem dan verplichten die helm op te zetten. Ben er alleen nog niet achter of dit voor volwassenen ook verplicht is.
Je fiets vastketenen zoals we in Amsterdam gewend zijn is lastig. Waar je je fiets aan kan vastketenen bevat vaak het bordje dat dat niet mag. Je hebt hier fietsparkeervakken, waar je je fiets stalt, en vaak met 1 slot maar vast zet. Dat wij onze fietsen nog aan elkaar ketenen met meerdere sloten, is best vreemd. Maar dat zit zo diep geworteld, dat zal nog wel wat jaartjes duren voordat dit eruit is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten