dinsdag 2 september 2014

Fiets perikelen in Zwitserland

De Zwitsers zijn erg op de regels. Dat merken we elke keer weer. Regels zijn handig. Fijn als men er zich aanhoudt, en anders is er wel een goede buur die je eraan helpt herinneren.

De politie is hier strikt. Ook zij wijzen je erop als je je niet aan de regels houdt. Ze zijn vriendelijk, maar strikt. Waar je in Nederland door een politie agent op de vingers wordt getikt en er met een waarschuwing vanaf komt, krijg je hier een lesje welk artikel je overtreedt. En ja, hier mag je meteen je portemonnee trekken. Een waarschuwing geven, daar doen ze hier niet aan.

Via sociale media leer je veel wat wel en niet mag. En vaak wordt ook nog gedeeld wat het kost als je iets doet wat niet mag. Vooral met fietsen, moet je hier toch eerst wel even nadenken. Hier volgen enkele voorbeelden die op Facebook tot hilarische reacties leiden, maar dat je toch ook denkt; oeps echt? toch maar even op letten.

Kijk eens: zonder handen!  Niet doen hier als je fiets. Vandaag las ik dat het je 60 CHF kost.
Spring maar achterop bij, achterop mijn fiets: ook niet aan te raden....20 CHF, en dan heb ik het niet over de kinderen, die horen, net zoals in Nederland, in fietsstoeltje te zitten. Nee, ook volwassenen mogen hier niet achterop de fiets.
Gezellig naast elkaar rijden heeft ook een prijskaartje, dus rij liever achter elkaar.

Nu rijdt (bijna) iedereen met een fietshelm op, ik ook, alleen om al het goede voorbeeld aan 't kind te geven. Ja, want als ik die niet draag, hoe kan ik hem dan verplichten die helm op te zetten. Ben er alleen nog niet achter of dit voor volwassenen ook verplicht is.

Je fiets vastketenen zoals we in Amsterdam gewend zijn is lastig. Waar je je fiets aan kan vastketenen bevat vaak het bordje dat dat niet mag. Je hebt hier fietsparkeervakken, waar je je fiets stalt, en vaak met 1 slot maar vast zet. Dat wij onze fietsen nog aan elkaar ketenen met meerdere sloten, is best vreemd. Maar dat zit zo diep geworteld, dat zal nog wel wat jaartjes duren voordat dit eruit is.

zondag 11 mei 2014

Gunstig reizen met het Zwitserse openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Zwitserland is punctueel en prettig in gebruik. Je kaartje koopje niet in de bus of de tram, maar bij de kaartjes automaat die op elke halte staat.
Als je voor een bepaald evenement in de stad bent, kijk dan naar de aanbiedingen op de kaartjes automaat. Zo heeft het Bazels vervoersbedrijf tijdens de Basler Fasnacht 24 uurs kaarten beschikbaar tegen gereduceerd tarief.

Junior kaart

Deze jaarkaart kost 30 CHF en is voor kinderen tussen de 6-16 jaar oud. Onder begeleiding van hun betalende (groot)ouders kunnen ze onbeperkt gebruik maken van het Zwitserse openbaar vervoer. Erg handig.
Meer info op de SBB website: Junior-Karte

Halbtax

Met deze kaart kan je de gereduceerde bus en treinkaartjes kopen. Dit kan vaak oplopen tot een korting van 50%.  Geldt ook als je een Sparbillette aanschaft.
Kijk voor meer info op de SBB website: Halbtax

Sparbillette

Wil je een dagje naar een andere stad, kijk dan voor de Sparbillete. Dit zijn kaartjes voor de helft van de prijs (met Halbtax nog goedkoper) en zijn 14 dagen van te voren te boeken via e SBB website: Sparbillette 
Je koopt dan een treinkaartje voor een specifieke tijd en traject en kan niet verandert worden.

donderdag 8 mei 2014

Taxfree boodschappen doen

Laatst las ik in een Nederlands kranten artikel dat steeds meer Nederlanders boodschappen doen bij de Duitse Supers. Ik plaatse dat artikel op Facebook in een forum voor Nederlanders in Zwitserland met de mededeling dat ik dat ook deed nu ik hier In Zwitserland woon. Als Zwitsers ingezetene ben ik niet BTW plichtig in de EU en kan ik de BTW terugvragen.  Meteen kwam er vanuit het midden van het Zwitserse land commentaar zo van wel het Zwitsers salaris ontvangen etc. Nu kreeg mijn actie bijval van mensen uit het grensgebied. Want niet alleen is de Duitse super dichterbij dan de Zwitserse, ook alle Zwitsers in mijn omgeving doen precies hetzelfde. Wij nemen dus de plaatselijke gebruiken over.

Taxfree boodschappen doen is dan ook een van de eerste dingen die je hier leert. Er is wel een verschil of je in Duitsland of in Frankrijk je inkopen doet. 

Duitsland

In het grensgebied zijn de meeste winkels ingesteld op de Zwitserse klant en kan je in elke winkel een Ausfuhrschein krijgen.Ook bij de meeste supermarkten. bij de kassa of bij de klantenservice (afhankelijk van het bedrijf) vraag je om een Ausfuhrschein waarop je je gegevens invult en waar de kassabon aan wordt vastgeniet. Bij de Duitse douane laat je dit formulier stempelen en de volgende keer dat je boodschappen gaat doen lever je bij de kassa /klantenservice en krijg je de BTW terug.

Frankrijk

In ons andere buurland is het niet zo gewoon om taxfree te winkelen. Bij de grote Franse Super is het mogelijk om vanaf een  bedrag 175-179€ pas je BTW terug te krijgen. Vaak moet je naar de klantenservice met je bon om je taxfree formulier te ontvangen en na afstempelen van de Franse douane weer in te leveren.

Zwitserse invoerregels

De Zwitsers zijn erg beschermend wat betreft hun producten. Zo zijn er ook strikte regels waar je je dient te houden. Deze staan beschreven op de website: Einfuhr in die Schweiz
Er wordt regelmatig gecontroleerd en de boetes zijn pittig. Vooral rond de feestdagen (Kerst, Pasen etc.) wordt er extra gecontroleerd.
Het is bijvoorbeeld geen probleem om een grote tv in te voeren zolang je deze maar keurig aangeeft en de Zwitserse BTW (vaak 7,5%)  betaalt. Als je daarbij de Duitse BTW van rond de 19% nog terug krijgt is dat nog steeds een mooie korting.

maandag 5 mei 2014

Internet aankopen en afleveren in de EU

Via internet bestellen en thuis laten bezorgen. Iets wat ik in Nederland vaak genoeg deed. Dus waarom niet nu ik in Zwitserland woon, Mijn eerste ervaring om via de post een buitenlands pakketje te ontvangen was minder. Er zat meteen een rekening bij van de douane. Nu zijn er ook regels voor het invoeren van pakketjes vanuit het buitenland. Deze regels staan beschreven in de volgende link: CH: Interneteinkauf, Post- und Kuriersendungen Heb inmiddels een postadres in Duitsland net als veel Zwitsers en expats hier in de buurt.

Postadres in Duitsland? Ja, er is hier in de buurt een levendige handel in adressen. Privé personen als wel speciale bedrijven genoeg in de grensgebied waar je tegen een kleine vergoeding je postpakket kan laten bezorgen. Ik hoor je al denken, waarom al die moeite, zoek gewoon de regels uit wat je wel en niet over de post in kan voeren. Dat dacht ik in eerste instantie ook. Totdat ik op spulletjes bij de HEMA wilde bestellen. HEMA is een concept wat we niet in Zwitserland hebben en wat ik toch echt mis. (Net als velen Nederlanders met mij). Nu levert de HEMA in heel de EU. Jaja de Europese unie, en niet in Zwitserland. Hier en daar wat nagevraagd en ik kreeg steeds hetzelfde antwoord: 'Gewoon een postadres in Duitsland of Frankrijk nemen. Google maar en je vindt er genoeg'.  Nu dat heb ik gedaan. (Google op 'Liefer- und Depot Adresse in Deutschland in Grenznähe zur Schweiz') Je hebt verschillende concepten. Er zijn mensen bij wie je het thuis kunt laten bezorgen of de bedrijven met grote opslag die er hun dagelijks business van hebben gemaakt. 
Je kan abonnementen afsluiten of per pakketje betalen, de prijs verschilt n.a.v de grootte van de verpakking.
Ik heb gekozen voor een bedrijf  en betaal per pakket. Het is namelijk niet iets wat ik dagelijks gebruik en de openingstijden zijn ook van belang. Ideaal, zo kan ik toch mijn HEMA spulletjes via het internet inslaan. Ik krijg bericht van het bedrijf dat mijn pakketje binnen is en kan het in Duitsland ophalen. Zolang ik me maar aan de invoerregels van de Zwitsers houd is erg geen probleem.



.